Natte kelders in de Nonnenstraat ?
Is innovatieve klimaat robuuste maatregel oorzaak van natte kelders in de Nonnenstraat ?
Met trots berichtte het stadsbestuur over de toekenning van de FEBE Award, een appreciatie die toegekend werd aan de stad Turnhout door de federatie van de betonindustrie.
‘We zijn ontzettend trots dat onze stad erkend wordt voor zijn innovatieve en klimaatrobuuste oplossingen. Wij waren de allereersten die Fluvioblokken gebruikt hebben in het openbaar domein. Dit is een duurzame en uitstekende oplossing voor straten die kampen met wateroverlast. Bij de heraanleg van andere straten zullen we in de toekomst dan ook telkens overwegen of we met de Fluvioblokken een verschil kunnen maken voor onze inwoners’. Gaf schepen El Yakhloufi aan.
De nieuwe toepassing van Fluvioblokken en waterdoorlatende bestrating en fundering zorgen ervoor dat er in de Nonnenstraat 330m3 water per hectare ter plaatse geïnfiltreerd wordt.
Op zich, is dit op het eerste zicht een goede aanpak voor het vervangen van oude rioleringen bij de heraanleg van straten. Ware het niet dat bewoners van de Nonnenstraat, na de wegenwerken geconfronteerd werden met natte kelders, allicht door stijging van het grondwater.
Een situatie die zich in het verleden ook voordeed na wegenwerken in andere straten, waar de oude (gemetste) riolering vervangen werd door een klassieke nieuwe riolering.
De schepen gaf aan dat de Fluvioblokken een verschil maken voor onze inwoners. Is dat zo?
De kosten voor het aanbrengen van extra waterdichting van de kelders van bewoners zijn zeer aanzienlijk. Ook dat maakt een verschil voor onze inwoners!
Wat is het effect op de stijging van grondwaterdruk in een straat op de kelders van mensen bij de toepassing van een klassieke of innovatieve regenwaterafvoer?
Het lijkt ons aangewezen om een evaluatie te maken vooraleer de beleidslijn te trekken om de nieuwe “innovatieve” infiltratiemethodiek systematisch toe te passen bij wegen- en rioleringswerken.
Is het bestuur hiertoe bereid ?